Steeds meer mensen in Nederland willen een vaarbewijs halen en dat is niet zo gek. Nederland is immers een waterland, vol met rivieren en liggend aan de kust. Hoe fijn is het om je vrije weekenden al dobberend op het water door te brengen. De vrijheid die je ervaart met een eigen bootje, maakt het vaarbewijs enorm populair. Maar nét als bij alle andere rijbewijzen, moet je wel aan bepaalde eisen voldoen voordat je achter het roer van je eigen schip mag plaatsnemen. Gelukkig hoef je geen weken te studeren en kun je in plaats daarvan kiezen voor een dagcursus vaarbewijs. Tijdens deze ééndaagse cursus leer je alles wat je moet weten op zee.

Wanneer is een vaarbewijs nodig?

Voor het besturen van een simpel roeibootje heb je natuurlijk geen vaarbewijs nodig, dat mag duidelijk zijn. Maar wanneer je het water op wilt met een motorboot die harder kan dan 20 kilometer per uur, is een vaarbewijs halen verplicht. Hetzelfde geldt voor een plezierjacht dat langer is dan 15 meter. Ben je van plan alleen in de binnenwateren van Nederland te varen? Denk bijvoorbeeld aan de verschillende rivieren die ons land rijk is, dan volstaat een vaarbewijs 1. Ben je van plan ook langs onze kust te varen, oftewel op zee, dan heb je een vaarbewijs 2 nodig.

Wat leer je tijdens de cursus?

Nét zoals bij het behalen van bijvoorbeeld je autorijbewijs, moet je ook voor je vaarbewijs veel kennis hebben van de regels. De regels op het water verschillen namelijk nogal met de regels aan land. Daarom wordt er tijdens een vaarbewijs cursus veel tijd besteed aan het leren van de regels die op onze wateren gelden. Denk bijvoorbeeld aan betekenissen van vlaggen, belangrijke vaarregels en wat je moet doen bij onverwachte omstandigheden op zee. Door deze kennis kun je verantwoordelijkheid nemen aan boord van je schip en weet je precies wat je moet doen tijdens bijvoorbeeld een grote storm.

Het behalen van je vaarbewijs in één dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *